‘KORONA’ Günleri

Yeni Korona virüs solunum yolu enfeksiyonu yapan, öksürme ve hapşırmayla kişinin ortaya saçtığı damlacıkların bir başka kişiler tarafından teması halinde, göz ağız ve burun yolundan girip tutunan bir virüstür. 

Yaklaşık olarak 100 ülkeden fazlasında Covid-19 pandemisinin neden olduğu bedensel ve ruhsal sorun ile karşı karşıyayız. Bu dönemde biz yetişkinler başta olmak üzere çocuk ve ergenler ile birlikte baş edebilme becerilerimizi artırmaya çalışmak her birimizin ev sürecinde bu zorlukla daha iyi baş edebilmesini sağlayacaktır. Özellikle çocuklar baş etme becerilerini arttırmak için yetişkin desteğine ihtiyaç duyacaklardır. 

Hepimiz belirsiz ve sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu süreci ruhsal olarak en az hasarla atmak ve bu dönemden anlamlı dersler çıkarmamız en iyi yapabileceğimiz şey olacaktır. Bu salgından ruhsal açıdan etkilenmemiz ‘normal’ bir durumdur. Günlük yaşantımızda üzerimizde pijamalarla sokağa fırlamayız ancak bir deprem anında bunu yapmamız gerekir. Tıpkı bunun gibi yaşadığımız olağandışı bu durumda, belli başlı stres tepkileri göstermemiz olası bir durumdur. Yaşanan bu zorlu süreç karşısında kişilerin mizah tepkisini kullanması aslında sağlıklı bir baş etme şeklidir. Kişiler mizahı kullanarak, bedensel ve ruhsal gerilimlerini olabildiğince minimize edebilirler ve bu gibi paylaşımlar stresi yoğun yaşayan ve baş etmekte güçlük çeken kişiler için de rahat bir nefes almalarında yardımcı olabilir. Çünkü olumsuz düşünceler bir virüsten çok daha hızlı yayılabilir.

 Birçok duyguyu yaşıyoruz hep birlikte. Kaygılanmak, korkmak telaşlanmak son derece insanı bir duygudur. Ancak önemli olan nokta bu duyguların çok yoğun ve sürekli olmadığı zamanlar normal kabul edebiliriz. Biz yetişkinler bu süreci anlamlandırabiliriz ancak yaş grubu küçük olan, bilgi dağarcıkları ve bilişsel düzeyleri kısıtlı olan yaş grupları bu durumu anlamlandırmakta zorlanabilirler.

Bu durumlar için küçük çocuklara yaklaşım şekillerimizde aşırı kaygılı, aşırı koruyucu yaklaşımlarımız, abartılı duygusal tepkilerimiz olabiliyor. Kaygı ve korkunun bu süreçte bizi önlem almaya, kendimizi ve çevremizdeki kişileri korumak adına gerekli olan doğal bir duygudur. Bu duyguların çok yoğun yaşanması bizim zorluk yaşamamıza neden olabilir.

Yaşadığımız bu süreci yaş gruplarına göre anlatma şeklimiz farklılaşacaktır. Tüm yaş grupları için en temelde hissetmek istediğimiz şey güvende olduğumuzu bilmek olacaktır.

Kaygı bulaşıcıdır ve kaynağını belirsizlikten alır. Son birkaç aydır korona haberleri ile bu endişeleri her birimiz yaşıyoruz. Kaygı ve korku yerine bu durumu fırsata çevirebilmek şuan için en doğru tercih olacaktır.

Uzman Psikolog Hatice Sönmez

Korona Günleri

Uzman Psikolog Hatice Sönmez

Comments are closed.